.::A.K.U::.

Dear my blog,

Aku teramat merindui kamu...
Im so sorry becoz almost 5 week aku x update!

Alhamdullilah, sem lepas merupakan sem terakhir aku belajar di UNIVERSITI MALAYA
Terasa singkat plak masa berlalu...
Yang semestinya aku akan merindui detik2 manis sewaktu bergelar mahasiswa + bersama kawan2....

Insyaallah awal bulan 8 nanti aku akan bergraduasi...
Tyme tu mest best coz dapat jumpe kawan2 lama yang lama x jumpe...
Dila, sakia, dayang, jannah....

Now, sekarang aku tengah mencari kerja...
Hurm, actually agak susah sekarang untuk mencari kerja..
Seyesly, itu apa yang aku alami la....
So, kepada sesiapa yang terbaca blog aku nie, klu la ade kerje kosong, plz bgtau aku tau!
HAHA (saje je nak promote diri sendiri)

Actually, aku nak citer satu kisah nie....
Saje je aku nak luahkan
HAHA

Last week aku beli kipas kaki yang kecik...
Al-maklumlah, aku nie bru je pindah ke bilik sewa...
Jadi, terpaksa la beli kipas memandangkan bilik aku itu teramat la panas + bahang sebab xde kipas....
Sedih je..Sob...Sob...

Actually, aku dah beli pown kipas..
Akan tetapi kipas tu ade masalah plak....
So, terpaksa la anta semula ke kedai tu untuk check ape yang patut...

Tempat aku beli kipas tu kat masjid jamek...
Semasa aku ondaway ke kedai tersebut di msjid jamek..
Enta, tetiba je hati ni tersentuh..
(Alamak, sensitif sgt kan aku nie?)

Kalau korang perasan, ade je orang jual2 kat masjid jamek tuh tanpa lesen...
Ada yang jual stokin, mini mesin jahit, tudung, gelang tangan dll
Pada pengamatan aku, peniaga2 nie terdiri daripada bangsa asing..
Maksud aku, kebanyakkannya terdiri drpd orang indonesia

Actually, aku nie mudah kesian...
Masa aku lalu nak ke kedai, tetiba peniaga2 nie cepat2 kemas barang mereka dan cabut...
Mereka terdiri daripada makcik2 tua yang kelam kabut menyelamatkan diri drpd ditangkap pihak berkuasa
Ye la, takut pihak berkuasa merampas barang mereka memandangkan mereka tiada lesen perniagaan yang sah untuk berniaga di situ...

Bile melihat situasi tersebut....
Aku terfikir, sebenarnya memang susah nak mencari rezeki dan duit...
Kalau la aku berada di tempat mereka, tentu aku pown akan melakukan tindakan yang sama iaitu menyelamatkan diri dan barang jualan

Actually, mak ayah aku pown berniaga....
Sedikit sebanyak aku dapat merasakan betapa susahnya nak mencari rezeki
Sebab berniaga nie ade pasang dan surutnya....
Aku bersyukur banyak2 sebab dengan berniaga nie la keluarga aku menyara aku sampai ke menara gading..
Alhamdullilah....


p/s
Cari la tempat yang sah untuk berniaga, so hati pon tenang....
Aku sangat sayang pada mak aku!!!

4 comments:

ROSE MISHAN said...

owh de blog upenyer x-cmate ak nie..
haha ko baru 5 weeks x update ak da pgang rekod 5 bln tnpa update kot ;p

fIcK a.k.a kaka said...

to rose mishan:
dah lama kowt blog aku nie..cuma jarang jew updated klu malas teramat..
wey, jom tukar link!

El-Zaffril said...

Pergh.... lama ko tak update... anyway congrates for your graduation

fIcK a.k.a kaka said...

TO EL-ZAFFRIL
HAHAHA..
tu la...
actually nak updatd tp asyik tertangguh tangguh jew..
newat, tq bro!!

Related Posts with Thumbnails