.::Anak PADERI peluk ISLAM.......sebagai pedoman::.

Assalammu'alaikum...
Bacalah dan renungkanlah. Kisah Farhan (Kisah Perjalanannya Masuk Islam). Nama saya Farhan Bin Abdullah. Nama asal saya sewaktu beragama Kristian ialah Johanis. Saya dilahirkan di bumi Sabah dalam keluarga Kristian. Bapa saya seorang KETUA PADERI yang menjaga 15 buah gereja di satu kawasan di Sabah. Saya dilatih oleh bapa saya untuk menjadi seorang paderi. Sejak mula PBS bawah Datuk Joseph Pairin Kitinggan usaha kami mendapat sokongan penuh negeri! Kumpulan saya masuk ke kampong dalam berbagai program. Selalunya program khidmat masyarakat. Pihak gereja selalunya membekalkan wang tunai sekitar RM50,000!!! Berbagai aturcara dibuat untuk membantu orang kampong. Kami ziarah rumah ke rumah. Tanya masalah mereka dan bantu mereka. Berbagai masalah diluahkan. Ada kami bantu dengan duit secara spontan. Ada kami hantar keperluan harian, pakaian dan buku sekolah dan sebagainya. Dengan cara ini kami mendekati mereka
.

Hasilnya dengan beberapa kali kunjungan susulan, kami berjaya mengkristiankan mereka. Paling berbaloi kami mengkristian remaja Islam, tambah berbaloi dari kalangan intelek. Hasilnya kami dapat RM3,000 setiap seorang Islam yang dimurtadkan! Bayangkan pendapatan saya ketika masih di alam persekolahan. Sewaktu Tingkatan 3 saya dan beberapa rakan mengambil mata pelajaran Agama Islam yang boleh dipilih dengan lukisan(betapa hinanya mata pelajaran ini setanding dengan lukisan). Saya mendapat A-3. Sewaktu tingkatan 4 saya belajar di sekolah asrama penuh. Saya terus ambil pelajaran Agama Islam. Tujuan saya untuk tahu mengenai Islam dan memudahkan saya menyebarkan agama kristian. Saya mempunyai beberapa soalan yang saya kira tidak mampu dihuraikan oleh orang Islam. Pada suatu hari sewaktu tingkatan Enam bawah, saya bersemuka dengan Ustaz yang mengajar saya(saya panggil cikgu). "cikgu saya ada beberapa soalan, tapi saya rasa tak sesuai dikelas ini, boleh ke saya ke rumah cikgu..." Ustaz itu bersedia. Lalu saya bersama beberapa rakan ke rumah ustaz itu. Saya katakan "cikgu saya mahu berdialog secara ilmiah, bukan atas nama Islam, agama cikgu dan bukan atas nama Kristian, agama saya". saya kemukakan beberapa persoalan, antaranya: soalan: Mengapa orang Islam sembah Kaabah? Sebenarnya semua agama sama sahaja. Nasrani, Yahudi, Kristian dan Islam adalah agama langit. Soalan: Mengapa di akhir zaman, Nabi Isa akan turun bersama Iman Mahadi membebaskan kezaliman dan kekacauan dan bukannya Nabi Muhammad. Soalan: Mengapa dalam sejarah dan hingga kini orang Islam suka peperangan. Soalan: Injil sekarang dikatakan diseleweng. Kalau begitu mana yang asalnya? Yang menghairankan ustaz ini dapat menjawab pertanyaan saya dan kawan-kawan dengan begitu ilmiah. Saya dan kawan-kawan mati akal. Kemudian saya dibebani dengan 3 persoalan yang tidak mampu saya menjawab secara tepat. Apakah boleh manusia(paderi) mengampunkan dosa manusia lain. Persoalan ketuhanan 3 dalam 1 dan 1 dalam 3 - konsep ketuhanan Jesus. Saya mengatur pertemuan ustaz saya dengan beberapa orang paderi, kawan-kawan bapa saya. tetapi mereka enggan. Lalu saya bawa ustaz itu ke rumah saya dan bertemu bapa saya seorang ketua paderi.

Ternyata bapa saya juga tidak mampu menjawab persoalan yang dibawa oleh ustaz itu. Sebaik ustaz itu pulang, bapa saya memarahi saya kerana bawa 'orang malaya' datang rumah. Sejak itu beberapa kali saya tidur rumah ustaz itu. Di samping mengulangkaji saya gemar berdialog dengan ustaz itu. saya memerhatikan kehidupan ustaz tu, saya mengagumi cara hidupnya. Suatu malam saya bermimpi didatangi 3 orang berjubah. Seorang berjubah hitam membawa salib. Seorang berjubah putih membawa bendera bertulisan jawi. Dan seorang berjubah hijau yang meminta saya membuat pilihan. Yang berjubah hitam dan berjubah putih saling menarik saya mengikuti mereka. Saya meronta-ronta. Di samping itu saya dapati yang berjubah hitam semakin tengelam dan yang berjubah putih semakin tinggi. Sedang saya meronta-ronta, saya terjaga. Saya mendengar suara azan dan ustaz tadi berada ditepi saya dan berkata, "mengapa Johanis....awak mengigau...." Saya pegang tangan ustaz itu, saya katakan, "Cikgu Islamkan saya........ " Ustaz itu minta saya bersabar untuk dia uruskan dengan pihak tertentu. Tidak lama selepas itu saya pun di Islamkan oleh Ustaz itu. Selesai pengIslaman saya, saya pulang ke rumah. Sampai di rumah, saya lihat pakaian saya bertabur diluar rumah. Rupanya bapa saya telah tahu! Sebaik melihat saya, bapa bergegas masuk dan keluar semula dengan mengacu senapang ke arah saya. Tiba-tiba emak menerkam dan peluru senapang meletup ke atas. Saya segera meninggalkan rumah sehelai sepinggang. Tinggalkan keluarga saya. Tinggalkan sekolah.

Saya bersembunyi sekejap rumah ustaz sebelum saya dibawa oleh ustaz pulang ke semenanjung sebaik habis kontrak mengajar di Sabah . Saya diserahkan kepada PERKIM di Kuala Lumpur . Secara kebetulan rakan saya Nazri, vokalis kumpulan Raihan juga memeluk Islam, tetapi mengikuti kumpulan Ar-Arqam. 2 lagu dalam album pertama kumpulan Raihan adalah saduran lagu koir yang kami nyanyikan dalam gereja sewaktu di Sabah dulu..6 tahun saya di PERKIM. Saya masuk pula Maahad Tahfiz. Alhamdulillah! Saya dapat sijil Al-Hafiz selepas 3 tahun. Kemudian saya bekerja dengan Jabatan Agama Islam. Saya banyak masuk kawasan di Negeri Sembilan, Melaka dan Pahang. Tak sampai setahun saya letak jawatan. Saya sedih kerana ramai pendakwah ini nak berdakwah pun merungut duit over time. Saya rasa tiada keiklasan. Biarlah saya jadi pendakwah bebas. Saya ingin membilas dosa lalu. Saya telah ramai memurtadkan orang...kini saya mahu berjuang untuk mengIslamkan seramai mungkin dengan Kualiti bukan Kuantiti saja! Berbalik kisah keluarga saya. Selepas meninggalkan rumah dan belajar di PERKIM saya selalu telefon ayah, emak dan adik beradik saya. Saya katakan jangan bencikan saya. Saya sayang ayah. saya sayang emak. saya sayang adik beradik saya. Ayah dan emak tetap ayah emak saya dunia dan akhirat.

Walaupun ayah menyambut dingin suara saya, saya hantarkan buku-buku yang sesuai menerangkan tentang Islam. 7 tahun saya telefon. 7 tahun saya hantar surat dan buku-buku. saya menangis kerana rindukan ayah, emak dan adik beradik. Akhirnya, sewaktu saya di Maahad Tahfiz, bagaikan halilintar saya mendapat berita...... .. Ayah saya menganut Agama Islam! Allah saja yang tahu perasaan saya ketika itu. Saya menangis dan menangis. Saya ambil wuduk dan sujud syukur. Air mata saya menjadi terlalu murah....saya terus menangis...saya pejamkan mata...saya bayangkan ayah dihadapan... saya peluk erat tubuh ayah dan kami menangis bersama..... ...Ya Allah betapa agungnya kekuasaanMu...Peristiwa yang saya alami sewaktu memeluk Islam turut dirasai oleh ayah saya. Dia dihalau dari rumah yang diberi oleh pihak gereja.

Kini saya pendakwah bebas. Saya sedih melihat umat Islam hari ini berpecah. Kita berpecah kerana kita meninggalkan Quran dan Sunnah Rasul. Kita ambil sebahagian dan kita tinggalkan sebahagian. Kita ambil contoh pelaksanaan hukum Hudud dan Qisas. Mengapa kita cari jalan nak menentang pelaksanaanya? Sepatutnya kita cari jalan supaya dapat dilaksanakan. Inilah sikap umat Islam. Saya pernah berdialog dengan beberapa orang pensyarah universiti tentang isu Hudud & Qisas. Dia boleh sergah saya, "You apa tahu... Islam pun baru setahun jagung....." Saya sedih dengan sergahan pensyarah itu. Kalau ini sikap pendakwah... ....Saya tak akan masuk Islam. Tapi saya pilih Islam kerana saya tahu Apa itu Islam!!! Kerana itu saya ajak menghayati Islam. Saya kumpulkan semula kawan-kawan masa Kristian dulu. Saya berdialog tentang Islam. Saya kumpulkan derma untuk tujuan dakwah ini, untuk bergerak perlukan wang. Saya di ancam oleh puak Kristian. Saya juga diancam oleh umat Islam!!! Apa tauliah awak , mana kebenaran Jabatan Agama, mana permit polis, sapa benarkan pungut derma dll. Saya tak gentar berdialog dengan puak Kristian, kerana saya ada pengalaman tapi sukarnya bila Umat Islam sendiri menyulitkan saya.

Marilah kita awasi dakyah Kristian. Satu usaha yang agak ketara ialah Di IPT. Pendakyah ini mendekati kaum muslimah, pura-pura belajar Islam....jatuh cinta...lalu dimurtadkan...pura-pura ....dimurtadkan. Saya sudah pergi banyak IPT... Saya paling bimbang di Universiti Putra Malaysia (UPM)!!! Itulah satu-satunya Universiti yang ada gereja. Gereja ini antara yang aktif untuk memurtadkan orang Islam!!! Saya nak nasihatkan kalau ada saudara kita terminum 'Holly Water'. Sebenarnya air ini dibuat di Vatican City . Dijampi oleh paderi termasuk Pope John Paul. KALAU TERMINUM, cari air kolah dari 3 masjid. Baca Al-Fatihah 1x, Yasin 1x, 3 Qul 1x, dan Selawat. Ambil sebahagian buat minum dan sebahagian buat mandi. InsyaAllah mereka akan sedar dan dapat diselamatkan. insyaAllah!!

p/s
Kisah ini diambil dari email yang difowardkan kepada MR. FICK. Terasa sebak dan betapa besarnya kekuasaan Allah yang maha Esa...

~>>fIcK_ScAvO<<~

6 comments:

jejepp el waseem said...

goosebum jup owh..
terasa sgt...
aduh...
what a good entry...

Anonymous said...

aku pun sabahan gak tp sabah manada ketua paderi yg ada anak?
hwa3

kat sabah atau malaysia ni, ketua paderinya ialah paderi katolik...
tak boleh kahwin apa lagi buat anak!
hwa3

berita ni dah lama actually n pernah dikeluarkan dlm Catholic Sabah News... tajuknya JGN TERPEDAYA DGN CERITA PALSU...

apsal kes lina joy yg dah jadi kristian tu kena cover, datuk azhar mansor pelayar kebangsaan tu masuk kristian kena cover, 1 kampung kat kudat yg dulunya islam sudah 100% kristian tu kena cover, dll!

sb itulah jgn percaya media massa malaysia... berjumpa sendiri dgn org tu then alami n saksikan sendiri ya! sure gempak!

penggunaan perkataan ALLAH dlm ajaran kristian pun sudah diluluskan... oh malaysia, what a malaysian! hwa3

kalau kerajaan cuba sedaya upaya menyekat kebebasan beragama n bersuara org2 kristian ni aku tak pelik... tak heran... usaha kerajaan pun sia2 gak sb hati manusia yg sudah nekad ni pasti akan menang walau apa jua halangan kan?

yg membuatkan aku heran ialah aku ni peminat surat khabar harakah n berita pembangkang lebih2 lagi parti keadilan... selangor ni dah milik pkr tapi kenapa kerajaan malaysia berjaya 'banned' penjualan media pembangkang kat kl ni padahal media tu more to islam jugak?

see?
how they try to politic about everything tmasuklah agama seseorang tu!

bagi aku, malaysia ni bukan negara demokrasi, apatah lagi negara bebas beragama.....

kalau org tu nak murtad or tukar kepercayaan, nak halang buat apa? tu dah kes memaksa kan?
nak paksa buat apa kalau dlm hati dah lain? urusan dia ngan tuhan dia lah di akhirat nanti!

lagipun sure lah agama kami tak perlukan org yg tak berkualiti, apa adanya kuantiti kalau kualiti takda!

SO TINGKATKAN PRESTASI KURANGKAN KONTROVERSI!
HWA3

Anonymous said...

ok..if this story is true..aku baru je nangis baca! haha..

and to anonymous..talk with brain and jgn tak tentu hala je fitnah or tembak sebarangan...asal lina joy murtad? do u know the real story..n how d kristian do their da'wah? and do u know wat water is actually dato' azhar mansor drink while he stop by at d bay?

i dun like to blame people..or even their religion..but sumhow~ if ur da'wah base on right way with using no Holy watsoeva..or use a guy as a Boyfriend...jus use holy bible it self..do u think u can change wat their heart really in?

btw~ kerajaan x sekat..tp for u 2 b a "murtad"..it is sumthing unacceptable..it just same when a Christianian convert to ISlam..what u guys wanna say? of course u wolud rather kill them ryte? u feel angry and all that..and please laa..dun u tell me that u feel nothing! Crap!

"kalau org tu nak murtad or tukar kepercayaan, nak halang buat apa? tu dah kes memaksa kan?
nak paksa buat apa kalau dlm hati dah lain? urusan dia ngan tuhan dia lah di akhirat nanti!"

Please listen to urself..bia tuhan usur akhirat nnt? tolong la..u rather see ur own cousin sesat and di seksa bile mati nanti? bile sume dah terlambat..baru ko nak berubah? again..talk with brain..paling tidak pon..ko patot pegi tengok pengkebumian orang2 yang baru mati..go and look on kristian ppl..muslim..etc..then u can c..d vivid different..between org muslim yang kuat agama..orang muslim yang x jaga agama diaorang..org kristian yg kuat agama n org kristian yang tak kuat agama..by then..do ur own judge ;)

fIcK a.k.a kaka said...

fick : semua..
neway, artikal nie tidak tahu akan kesahihannya..
tp, jadikan sebagai pedoman....
mana la tau suatu hari nanti terjadi betol2...

Anonymous said...

ya..sy pn fkir jgk lh..crte nie btl ke..paderi x kahwin oh..walau mcm mna pn cra mahu menipu tetap ketahuan jgk lh klau memng tk benar..

Anonymous said...

dia kata sumo soalan / kemusykilan ustaz tu dapt. jawab.
Sila nyatakan apa jawapan ustaz tadi. Tringin gak kami nak tengok..

jika islam itu benar benar sempurna, kenapa yg budak yg convert nih hidup caca marba ...terbalik. Bnyk mualaf disisih dihalau oleh penganut islam sdri..masih berkata ...ini semua dugaan...jika btul jln dipilih bahagia yg melanda bukannya derita sengsara..mcm ni pun xleh pkir ka

Related Posts with Thumbnails