.::Perhentian Island Challenge '08::.

Kali ini sememangnya satu kenangan/pengalaman yang paling best skali bwat aku. Pi Pulau Perhentian. Actually, pada 17-19 Oktober yang lepas, aku telah menyertai "Perhentian Island Challeng '08" as marshal. Nie kali pertama aku jd marshal yang melibatkan satu organisasi luar. Hehehehe...
Tak terlintas sebenarnye nak pi pulau perhentian tu...Bila dah dapat tuh, erm, pi je lah..Lagi pown semua perbelanjaan ditanggung...
Mula2 tuh, memang x paham dan x tahu tugas as marshal. Coz, diaorang x brief semasa di kl. So, bila sampi je kat Pulau Perhentian tuh, baru la diberitahu. so, terpinga-pinga sket. Hohohoho~
Task pertama ialah memasang khemah. Jumlah keseluruhan yang perlu di pasang untuk peserta ialah 120 buah..Huhuhu...Penat dan cuaca pada ketika itu panas terik...Nak x nak bwat je la...Dah namanya marshal rite?

Pada hari perlumbaan plak, aku diberi tugas untuk menjaga air " water stop". Easy je tugas nie. Bagi air kat peserta je. Heheheh...Tapi perkara yang x akan aku lupakan bila aku, syahmi & sukhbir kene angkat air dan tong air ke atas bukit..Mak datuk, klu bukit tu rendah n dekat x pe la jugak..Nie tinggi n jauh...Masa nie la memang berpeluh abis coz mengangkat air minuman yang aku rase jauh lebih berat daripada berat aku skrang..Nak menangis pown ade masa tuh. Huhuhu~
Selesai je perlumbaan tuh, kami pown balik ke khemah. Tempat yang kami bermalam sepanjang 3 hari itu ialah Pulau Kekek. Best tempat tuh..Boleh tgk batu karang dengan jelas coz air laut di sana sangat jernih. Seperti biasa jugak jelly fish pown banyak..So, kene hati2 bila nak mandi tuh...
Pada aku, this challenge memang mencabar...Semua orang boleh sertai tapi x semua boleh sampai ke garisan penamat. Bcoz, benda nie memerlukan stamina yang tinggi. Klu stamina anda rendah, erm...alamatnya 5,6 jam la baru sampai ke garisan penamat...Games yang disediakan masa perlumbaan pown agak menarik dan mencabar jugak..X percaya? Join la Perhentian Island Challenge tahun depan ye!
Perkara yang paling menakutkan semasa menjalankan tugas ialah menaiki bot laju...Huhuhu~ Cam nak pengsan dibuatnya...Nasib baik la x tercampak kat dalam laut tuh...Laen kali, xmo sorang2 naek bot laju...lebih rela naik kayak. Heheheh~
Pada malam perlumbaan tersebut, satu majlis penyampaian hadiah diadakan..Pertunjukan bunga api n BBQ jugak tidak ketinggalan..Persembahan kebudayaan dan nyanyian diselitkan untuk memeriahkan lagi majlis penyampaian hadiah...Enjoy~
Setelah hampir tiga hari berada di sana, dengan berat hati terpaksa la pulang ke kl balik. Huhuhu~ Cam xmo je, coz masih x cukup lagi menikmati keindahan di pulau tersebut...Insyaallah, klu ade rezeki lagi, next year aku join PIC.
Ondaway pulang ke kl, sempat la singgah sekejap di kedai keropok lekor...Selama ini makan je keropok lekor tp x tahu cam mana keropok lekor itu dibuat..X belajar pown, but just tgk je cara pembuatannya~ Weee~
Dinner plak singgah di kedai seafood. Erm, sedap..Aku order nasi goreng kampung, tomyam, kerabu perut dan jus tembikai...Lapar bangat~
Insyaallah, bulan 2 nie ada IRONMAN kat Langkawi. Kalau x ade aral melintang, aku akan join as marshal...Weee~

~>>fIcK_ScAvO<<~

10 comments:

Shuk_devdas said...

huhu...
cantik pulau!!!

best le perhentian island..kinda the heaven of the world!!

air jernih..totally jernih dr kt pangkor tuh..

fIcK a.k.a kaka said...

heheheh..
memang pown jernih lagi dari pulau pangkor..
lgpown kat cini ade byanyak pulau...
x rugi la klu pi pown..
weee~

Daoz said...

besh3!!!bile plak nk bwk aku pergi??

fIcK a.k.a kaka said...

alamak, ko kan dok terengganu...
aku rase ko yang patut bawak aku kot pi sana daoz....
hehehheh

Duke Luce Dell'amore said...

wow!u sgt hebat in pic editing!

fIcK a.k.a kaka said...

isyh xde r...
nie saje je...
dah siap ade pown..xde nak edit2...
heheheh

Anonymous said...

Weh...hang pi tak ajak. Hang memang mcm nie. Hang guna kamera sapa utk amik gambaq??

fIcK a.k.a kaka said...

nak ajak cam ne....
nie pown apply online jew jd marshal nie..
weee~
laen kali aku ajak ye...
gagaagag~

|sMa| said...

gah~~

aku nampak cantik dalam setiap gambar yg kau coba curi limelight dariku

:P

fIcK a.k.a kaka said...

cantik ke?
persoalan tuh...
gagagag~

Related Posts with Thumbnails