Okeh, hari nie aku akan berkongsi resepi bersama korang semua....
Resepi kali ini ialah siput masak lemak cili api....
Antara bahan-bahan yang diperlukan ialah:
Bahan A (dikisar):
Bawang merah
Bawang putih
Cili Api
Halia
Bahan-bahan lain:
Santan pekat
Siput
Nenas (potong tidak terlalu besar)
Daun kencur (dihiris halus)
Serbuk kunyit
Garam
Gula
Ajinamoto
1. Mula-mula rebus nenas bersama beberapa biji cili api sehingga nenas itu separuh masak.
2. Kemudian, angkat dan toskan nenas itu ke tepi.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan A selama beberapa minit. Kemudian, masukkan siput kacau sehingga sekata.
4. Masak siput tersebut selama beberapa minit dan masukkan santan pekat.
5. Didihkan masakan tersebut sambil kacau perlahan-lahan.
6. Masukkan sedikit serbuk kunyit, garam, ajinamoto dan gula secukup rasa.
7. Masukkan nenas yang telah ditoskan tadi dan hirisan daun kencur. Kacau perlahan-lahan.
8. Nenas juga boleh digantikan dgn asam belimbing dan juga tomato. Ikut selera masing-masing.
9. Masak selama beberapa minit dan sedia untuk dihidang.
(Kredit pada mak aku sebab bagi resepi nie kat aku)
p/s
Senang je masak lemak cili api nie....
Pic yg kat atas tu, aku yg masak...
Jgn x caya plak..
Hehehehe
Resepi kali ini ialah siput masak lemak cili api....
Antara bahan-bahan yang diperlukan ialah:

Bawang merah
Bawang putih
Cili Api
Halia
Bahan-bahan lain:



Daun kencur (dihiris halus)
Serbuk kunyit
Garam
Gula
Ajinamoto
1. Mula-mula rebus nenas bersama beberapa biji cili api sehingga nenas itu separuh masak.
2. Kemudian, angkat dan toskan nenas itu ke tepi.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan A selama beberapa minit. Kemudian, masukkan siput kacau sehingga sekata.
4. Masak siput tersebut selama beberapa minit dan masukkan santan pekat.
5. Didihkan masakan tersebut sambil kacau perlahan-lahan.
6. Masukkan sedikit serbuk kunyit, garam, ajinamoto dan gula secukup rasa.
7. Masukkan nenas yang telah ditoskan tadi dan hirisan daun kencur. Kacau perlahan-lahan.
8. Nenas juga boleh digantikan dgn asam belimbing dan juga tomato. Ikut selera masing-masing.
9. Masak selama beberapa minit dan sedia untuk dihidang.

p/s
Senang je masak lemak cili api nie....
Pic yg kat atas tu, aku yg masak...
Jgn x caya plak..
Hehehehe
7 comments:
bile ade ajinamoto
comfirm ko yg masak
ape lg
masak kat rumah sewa r
bg aku mkn
Pergh... meliurkan air liur la kau ni... isk isk isk... nasi panasnye mana... ni dengan ulam ni... pergh.... terangkat
to dayat: leh je aku masak..tp disebabkan xde hos n kepala, so tunggu la bile dah ade nanti..
to el-zaffril: hahaa..jemput2....tambah2 jgn x tambah..
masak mmg la boleh.sdap ke x tu yg blom pasti.cpat masakkn utk aku,biar aku rasa.
to daoz:
sudah pasti sedap la.....
semua org akui
HAHAHA
beli barang2, aku masak..
amacam?
sedanye masakan ni.
yes, boleh try masak dekat rumah.
terima kasih sebab share resepi. (:
to adanaz87:
sesama....
simple jew n mudah nak masak..
hihihiih
Post a Comment